
Πήλιο, το αγαπημένο μέρος των Ελλήνων.
Ποιός δεν ονειρεύεται να πάει το ταξίδι του μήνα του μέλιτος στο Πήλιο….. το Πήλιο, ένα μέρος που κάθε Έλληνα επιθυμεί να επισκεφτεί έστω μία φορά στη ζωή του. Πολλοί είναι που ονειρεύονται να κάνουν το ταξίδι του μέλιτος στο Πήλιο. Και τους δίνω απόλυτα δίκαιο. Δεκαπέντε χρόνια στο βουνό αυτό μου’χουν χαρίσει τα καλύτερα χρόνια τις ζωής μου και τους καλύτερους φίλους. Η χερσόνησο πλάι του Βόλου ενδιάμεσα Θεσσαλονίκη και Αθήνας, η ασπίδα της Θεσσαλίας από το Αιγαίο έχει μία εντελώς δική της ζωή. Αν είμαστε ευγενικοί μαζί του, θα μας χαρίσει την ομορφιά του. Σας παίρνω μαζί μου λοιπόν, στη Ζαγορά στη βορειοανατολική πλευρά.
Δεν υπάρχουν πολλά μέρη σε αυτή τη πλευρά του Πηλίου που δεν ακούς νερό να τρέχει σε ρυάκια και ποταμάκια, σε καταρράκτες και λιμνούλες. Τα δάση είναι γεμάτα καστανιές και οξιές και τεράστια παμπάλαια πλατάνια. Αποδώ έρχονται τα γνωστά Ζαγοριανά μήλα και ο Αγροτικός συνεταιρισμός της Ζαγοράς είναι από τους πιο μεγάλους συνεταιρισμούς της Ευρώπης.
Η πλαγιά γύρω από το χωριό θυμίζει χιονισμένο τοπίο κάθε άνοιξη όταν ανθίζουν οι μηλιές. Εδώ στο Πήλιο θα καταλάβετε διαφορά στο κλίμα με άλλα μέρη της Ελλάδος. Έχουμε τέσσερις εποχές του χρόνου, χειμώνα με πολλά χιόνια, άνοιξη με εκρηκτική άνθηση και βλάστηση, καλοκαίρι με δροσιά στη Ζαγορά και τη ζέστη των νησιών στο Χορευτό και φθινόπωρο με όλα τα χρώματα της φωτιάς στα φύλλα των δέντρων, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινό…
Ένα παραδοσιακό αρχοντικό στη Ζαγορά έχει τρείς ορόφους και μοιάζει πιο πολύ με ένα μικρό κάστρο. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος έχουν πολύ μικρά ανοίγματα/παραθυράκια ενώ ο τρίτος όροφος που χρησιμοποιούταν ως καλοκαιρινή κατοικία είναι μία ελαφρά κατασκευή με μεγάλα παράθυρα και μπαλκόνια και ξύλινα δοκάρια για να υποστηρίξει τη σκεπή. Παραθυράκια με τζάμια βιτρό δίνει μία χαρακτηριστική όψη στα σπίτια αυτά. ” Γύρο από το 19ο αιώνα αρχίζουν τα αρχοντικά να έχουν νεοκλασικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική. Τα περισσότερα βλέπετε στο κεντρικό δρόμο του χωριού. Η αρχιτεκτονική τους μας διηγείται ιστορίες από παλιές εποχές που η Ζαγορά ήταν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.
Σήμερα, πολλά είναι άδεια και εγκαταλελειμμένα. Τα μεγάλα χωριά του Πηλίου είναι σαν αληθινά μουσεία για λαϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική. Τα αρχοντικά σπίτια όλων των εποχών, οι εκκλησίες με τις ξυλόγλυπτα εικονοστάσια και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, τα καλντερίμια, οι πλατείες με τα μεγάλα πλατάνια, οι πέτρινες βρύσες και οι πτερόκτιστες γέφυρες μας δημιουργεί ένα εξαιρετικό τοπίο. Η φύση, τόσο άγριο, με καθόλου εύκολη πρόσβαση και με άφθονη πρασινάδα μέχρι τις παραλίες του Αιγαίου.
Αυτή τη ανατολική πλευρά του Πηλίου γεμάτο ηρεμία και ησυχία, με γραφικά χωριά και μοναχικές παραλίες. ένα μοναδικό θαύμα – Πήλιο Δεν υπάρχει γωνία εδώ που να μην ακούτε νερό να τρέχει, παντού θα βρείτε παλιές με πλινθόκτιστες βρύσες να δροσιστείτε. Η μυθολογία λέει ότι εδώ στο Πήλιο έμαθε ο Ασκληπιός τη τέχνη της ιατρικής από το Κένταυρο Χείρωνα. Υπάρχουν πάνω από 2000 θεραπευτικά βότανα στο βουνό. Ταξίδι γύρο του Πηλίου εδώ περισσότερες φωτογραφίες με χιόνι…εδώ Οι κορυφές του Πηλίου είναι το Πλιασίδη, 1548 μ, και ο Πουριανός Σταυρός, 1610 μ, στη βόρεια πλευρά του Βουνού.
Κοντά στη κορυφή θα βρείτε τις Αγριολεύκες, 1200 μ. Ένα αξιόλογο χιονοδρομικό κέντρο για σκι. Το κέντρο έχει 6 πίστες και 5 λίφτ. Πολλές φορές η χιονόπτωση εδώ πάνω φτάνει τα 2-3 μέτρα μέσα σε μία νύχτα το χειμώνα. Θέλετε περίπου μισή ώρα με αυτοκίνητο από τη Ζαγορά να φτάσετε εδώ και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σπορ, σκι, σνόου-μπόρντ, κρός-κάντρι σκί, ζεστή σοκολάτα, κόσμος…. Το χωριό μας, η Ζαγορά, βρίσκεται στη βόριο-ανατολική πλευρά του Πηλίου. Η Ζαγορά έχει μία σημαντική θέση στην ιστορία των Ελλήνων.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Ζαγορά εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού. Η κύρια παραγωγή ήταν τότε η καλλιέργεια και παραγωγή της μετάξης, που εξαγόταν από το λιμάνι του Χορευτού στην Ευρώπη, Αίγυπτο και Μικρά Ασία. Η Ζαγορά είχε πλουτίσει και μπόρεσε να αγοράσει κάποια προνόμια από τους Τούρκους. Γι’αυτό το λόγο κατάφεραν να ανοίξουν σχολεία εδώ ενώ αλλού το ελληνικό σχολείο ήταν απαγορευμένο. Ο γνωστός ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης ο Ρήγας Φεραίος έκανε εδώ στη Ζαγορά τις σπουδές του. Το σχολείο του Ρήγα, “το Ελληνομουσείο” λειτουργεί σήμερα σαν λαϊκό μουσείο, με εκθέσεις για την ιστορία του τόπου αλλά και με εκθέσεις καλλιτεχνικών έργων.
Η πασίγνωστη βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, που ξεκίνησε εδώ και βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της Ζαγοράς, φιλοξενεί σπάνια βιβλία και χειρόγραφα από τη πρώτη χιλιετία μ.Χ. Στη Ζαγορά υπάρχουν τέσσερις συνοικισμοί και τέσσερις μεγάλες εκκλησίες. Στης μεγάλες πλατείες θα βρείτε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, καφετέριες και καφενεία κάτω από τα παλιά τεράστια πλατάνια. Εδώ θα απολαύσετε το τσιπουράκι σας με εκλεκτούς μεζέδες ή το σπετζοφάϊ με ντόπια λουκάνικα, κουνέλι, γίδα βραστή, κατσικάκι λεμονάτο και πολλά άλλα. Η πλατεία του Αγ. Γεωργίου είναι η πιο μεγάλη, με την πανέμορφη εκκλησία και τη διάσημη βιβλιοθήκη.
Το καλοκαίρι έχουμε τα πανηγύρια της Αγ. Κυριακής και της Αγ. Παρασκευής με παζάρι, μουσική και χορό.. . Φυσικά υπάρχουν εδώ ότι θα χρειαστείτε για την άνετη διαμονή σας στη Ζαγορά, ταχυδρομείο, τράπεζα, ΑΤΜ, σούπερ-μάρκετ, Κέντρο Υγείας, ιδιωτικούς ιατρούς, οδοντίατρο, λεωφορεία, ταξί…κ.α. 15 λεπτά κάνει το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο για τη Παραλία του Χορευτό. Ο δρόμος περνάει από τα περιβόλια των Ζαγοριανών με ελιές, μηλιές, πορτοκαλιές αχλαδιές, κερασιές καιι πολλά άλλα.
Το Χορευτό ήταν παλιά ένα σημαντικό λιμάνι για εισαγωγές και εξαγωγές. Σήμερα υπάρχει μόνο μία πεντακάθαρη μεγάλη παραλία. Εδώ υπάρχουν επίσης πολλά δέντρα και λουλούδια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια τα καλοκαίρια. Μαγαζιά, με φρέσκο ψάρι, φρέσκο ψωμί και πίτες και γλυκά. Ακόμα και το χειμώνα είναι ανοικτά μια-δύο ταβέρνες. Και βόρεια και νότια από τη παραλία του Χορευτού υπάρχουν αρκετές μικρές όμορφες παραλίες συνδεμένες με μονοπάτια. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, οι παραλίες με χαλίκι ή άμμο και σχεδόν όλες οι παραλίες έχουν δέντρα στα οποία θα βρείτε σκιά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.